Het oplossend vermogen in de boardroom schiet steeds vaker tekort. In een ‘VUCA’-wereld met ‘wicked problems’ is niet elke vraag meer te beantwoorden met good governance alleen. Om het instrumentarium van commissarissen en bestuurders op dit vlak uit te breiden, startten MVO Nederland en de Goldschmeding Foundation het project ‘Ongemak in de boardroom’, met als aanjager Josephine De Zwaan, (non)executive board member. Namens Hemingway nam René Geskes deel aan het project. De aanleiding en resultaten bespraken ze in GoedeMorgenCommissaris.
De problemen waar organisaties en dus toezichthouders voor staan zijn complex, mede door de klimaatproblematiek, digitale ontwikkelingen en onzekere geopolitiek. Het werk van toezichthouders bestond lang uit het voorkomen van outside in problemen en compliant zijn. Inmiddels voldoet dat niet meer. Ook de verschuiving naar een rol van rapporteren en verantwoorden, zoals bij de CSRD, is niet in alle gevallen toereikend. Voor de nieuwe uitdagingen is er meer nodig, het gaat toe naar uitleggen hoe de organisatie bijdraagt aan het grotere geheel, meer een inside out substantive duty.
De ontwikkeling van de rol van toezichthouder in combinatie met de toename van complexiteit levert spanning op. Spanning tussen RvC en RvB, spanning onderling in de RvC, maar ook spanning tussen de rol en persoon van toezichthouders zelf. Het project ‘Ongemak in de boardroom’ zoomde daar op in. 38 Ervaren bestuurders en commissarissen spanden zich onder wetenschappelijke begeleiding in om good governance uit te breiden met zeven ‘good practices’: middelen om constructief en proactief om te gaan met gevoelde spanningen.
Doordat het project door commissarissen en bestuurders samen is vormgegeven, kunnen de practices ook samen in praktijk gebracht worden. De samenwerking is zelfs een voorwaarde. De mens staat centraal, de practices gaan voorbij rule based en compliance denken, ze gaan voorbij principle based denken en ook voorbij moreel redeneren. De kern is de vraag of commissarissen en bestuurders zelf in staat zijn om met al hun kennis en ervaring effectief bij te dragen aan de langetermijnwaardecreatie. Van de in totaal zeven practices worden er hier drie kort uitgelicht:
Meer informatie over het project en de good practises vind je hier.