Actueel

We blijven wel doordenken

Take aways Forum Insights in Innovation – Circular Economy | 25 juni 2021

 

Toezicht houden op Sustainability & Circulair - Naar duurzame daden

 

Op 25 juni 2021 organiseerde Hemingway Professional Governance opnieuw een Insights Forum in de Forum Series Governance of Innovation. Dit keer met een focus op toezichthouden op innovatie in duurzaamheid en circulaire economie.

Een ruime dertig toezichthouders en bestuurders gingen in dialoog met experts, voorlopers en opinieleiders over toezichthouden op dilemma’s die een rol spelen bij toezichthouden op innovatie in duurzaamheid en circulaire economie.

Het Forum werd mede mogelijk gemaakt door: Maria van der Hoeven, non-executive Director TOTAL, senior associate fellow CIEP, voormalig minister, reflecterend op de Forum dialoog vanuit perspectief van de Commissaris. Jacques Buith, Partner Deloitte; Tom van Aken, CEO Avantium; Jacqueline Cramer, Professor in sustainable innovation and strategic advisor of the Utrecht Sustainability Institute at Utrecht University; Anthony Meyer zu Schlochtern, partner Innovation Booster.

Anthony Meyer zu Schlochtern reflecteert vanuit ondernemer perspectief op de voor hem meest belangrijke inzichten van deze Forum bijeenkomst.

Lees meer

GoedemorgenCommissaris: Interventies in de boardroom

INTERVENTIES IN DE BOARDROOM

Hoe ga je in de Raad of directie om met afwijkende meningen geuit vanuit de gewenste diversiteit en inclusie? Rob van Eijbergen, Hoogleraar Integriteit en Kwaliteit van organisaties en een van de auteurs van “Interventies in de directiekamer” benadert dit vraagstuk tijdens een online bijeenkomst van Goedemorgen Commissaris eind maart vanuit de sociale psychologie. Hoe kan het zijn dat stelselmatig belangrijke inzichten en kritische informatie worden genegeerd, niet worden gezien of helemaal verdwijnen? Welke work dynamics leiden hiertoe?

 

Lees meer

Take aways Forum Ethics & Innovation | 16 april 2021

 

“Ethiek en innovatie: een kwestie van omarmen of veroordelen ?”

 

Eind april 2021 organiseerde Hemingway Professional Governance opnieuw een Forum voor commissarissen en bestuurders in de Serie Governance of Innovation. Dit keer met een focus op ethiek en innovatie.

Toezichthouders en bestuurders gingen in dialoog met experts, voorlopers en opinieleiders over toezichthouden op dilemma’s die een rol spelen bij toezichthouden op innovatie vanuit ethisch perspectief.

Met als centraal thema van dialoog: “Is een kader nodig om ethische vragen en zorgen constructief in te zetten en technologische ontwikkelingen een wenselijke richting te geven in plaats van de alleen te omarmen of te veroordelen. En zo ja, hoe ziet dit kader eruit ?”

Het Forum werd mede mogelijk gemaakt door: Henk Broeders, meervoudig bestuurder en commissaris en voorzitter RvC Diakonessenhuis en Mazars Accountants & Belastingadviseurs; Wieke Wernink-Dijkstra Managing Partner Innovation Booster; Peter Paul Verbeek, professor of Philosophy of Technology and co-director of the DesignLab of the University of Twente; Edo Haveman, Head of Public Policy Netherlands, Belgium and Luxembourg at Facebook; Jaap Uijlenbroek, bijzonder adviseur Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Topmanagement- groep en deeltijdhoogleraar. Meervoudig directeur-generaal, laatstelijk DG Belastingdienst tot 2020; Francoise Dorsman en Maarten den Ottolander, Partnership Hemingway Professional Governance.

Hierna reflecteert Wieke Wernink-Dijkstra vanuit ondernemer en innovatie perspectief op de haar meest belangrijke inzichten van deze Forum bijeenkomst. Benieuwd naar de hoofdthema’s en inzichten van het forum? Lees dan vooral verder!

 

Lees meer

Happy Earth Day

Take aways Forum Innovation in Finance 19 maart 2021

Innovation in Finance:

 

 “Ondernemend innoveren in Financial Services & Banking: wie bepalen de regels ?”

 

Op 19 maart 2021 organiseerde Hemingway Professional Governance opnieuw een sector Forum in de Serie Governance of Innovation. Dit keer met een focus op Innovatie in Finance, Financial Services & Banking.

Dertig toezichthouders en bestuurders gingen in dialoog met experts, voorlopers en opinieleiders over toezichthouden op dilemma’s die een rol spelen bij toezichthouden op innovatie in Finance. Bovendien hadden zij een primeur: de presentatie van de resultaten van een wereldwijd onderzoek “Retail Banking 2030” uitgevoerd door PwC.

Het Forum werd mede mogelijk gemaakt door: Mariken Tannemaat, meervoudig toezichthouder onder meer ABNAMRO, CM.com en Wehkamp en ervaringspartner tijdens het Forum; Bauke Sprenger, Partner PWC; Frank Verkerk, Chief Digital Officer, Digital Transformation, IT & Data Engineering ABNAMRO; Matthijs Aler, CEO Ohpen; Anthony Meyer zu Schlochtern, partner Innovation Booster.

Anthony Meyer zu Schlochtern reflecteert vanuit ondernemer perspectief op de voor hem meest belangrijke inzichten van deze Forum bijeenkomst.

Lees meer

Aandacht voor kwaliteit Leiderschapsteam bij commissarissen en toezichthouders in de kinderschoenen

PERSBERICHT  

 Woensdag 10 februari 2021, 09.00

Aandacht voor kwaliteit Leiderschapsteam bij commissarissen en toezichthouders in kinderschoenen.

 

“Leiderschap bekeken door de lens van strategische waardecreatie”

 

Hoe ver gaat de rol van toezichthouders bij de evaluatie en

beoordeling van het Leiderschapsteam

 

Uit onderzoek uitgevoerd door Hemingway Professional Governance onder commissarissen, toezichthouders en bestuurders, kwam vrijwel unaniem naar voren dat de kwaliteit van leiderschap van doorslaggevend belang is voor het succes van de onderneming. Echter, de aandacht voor leiderschap in relatie tot de strategie is nog zeer beperkt.


Download Onderzoeksrapport Lees meer

Leiderschap bekeken door de lens van strategische waardecreatie

 

 

Het accent van toezichthouden van checks & balances en afvinken verschuift merkbaar naar toezichthouden met focus op de lange termijn waardecreatie van de onderneming.

Ook in de opvattingen over de invulling werkgeversrol van de RvB/RvT (Raad) zien we deze beweging. Steeds meer commissarissen hechten belang aan de koppeling tussen strategische visie en leiderschapskwaliteit aan de top van de organisatie.

Echter de noodzakelijke aandacht voor ontwikkeling van het leiderschapsteam, de successieplanning en ontwikkeling van (toekomstige) bestuurders - zoals geconstateerd in het Commissarissenonderzoek 2016 - heeft nog steeds niet de prioriteit die het behoeft.

Vaste agendering van de dialoog over strategische waardecreatie vanuit het perspectief van de werkgeversrol zoals bijvoorbeeld bij onderwerpen als audit, beloning etc. is nog geen standaard. Waarom? Laten we hier eens dieper naar kijken.

Lees meer

Take aways Forum Innovation in Retail 9 oktober 2020

 

Innovatie in Retail:

 “Bij het inzetten van nieuwe technologieën geldt altijd, zo ook binnen Retail, eerst het doel, dan de tool.”

 

Op 9 oktober 2020 organiseerde Hemingway Professional Governance een Insights Forum in de Serie Governance of Innovation. Dit keer met een focus op Innovatie in Retail.

Dertig (Covid-proof!) toezichthouders en bestuurders gingen in dialoog met experts, voorlopers en opinieleiders over toezichthouden op dilemma’s die een rol spelen bij toezichthouden op innovatie in Retail.

Met:

  • Bart Fischer, aan de wieg van digitale formats bij Ahold en serial entrepreneur;
  • Krein Bons, CEO van Haren;
  • Erwin van Cooth, CEO Bakker.com;
  • Kitty Koelemeijer, Hoogleraar Marketing & Retail Nyenrode en meervoudig toezichthouder;
  • Alje Dijkema, Director Innovation Booster.
Lees meer

C-Crisis: Duimen draaien? Voor de commissaris valt nog genoeg te doen

Duimen draaien? Voor de commissaris valt nog genoeg te doen. 

Toezichthouders moeten in deze tijden niet het drukbezette management voor de voeten lopen. Dus de raad van commissarissen past terughoudendheid in crisistijd. Hoe kan een commissaris zich toch bewijzen? Vijf tips en Hemingway Online Round Table Sessions - 'De C-Crisis en toezicht'. 

Illustratie: Rhonald Blommestijn voor het Financieele Dagblad


Lees meer

Coronavirus

Hemingway gelast alle geplande sessies en bijeenkomsten af tot en met 31 mei 2020 vanwege het coronavirus.

Mocht de situatie veranderen dan zullen wij dit bericht uiteraard updaten.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je contact opnemen met Jorinde Nuninga via nuninga@hemingway-pg.nl of 06 14 11 03 01. 

Wil je meer weten over het virus? 
Kijk dan op de website van het RIVM
Daar vind je actuele, betrouwbare informatie en antwoord op veelgestelde vragen.

Boekpresentatie: “Uit het leven van een commissaris, principes en praktische inzichten”

Uit het leven van een commissaris boeklancering

Tijdens het Winter Forum presenteerde Maurice Eykman, Jan Kuiper en Maarten den Ottolander het boek: "Uit het leven van een commissaris, principes en praktische inzichten" want als je weet hoe het werkt, wordt alles een stuk makkelijker!

Lees meer

China; we will be back in 2020, but a bit later.....

Non executive education China
China; we will be back but a bit later...

On February 4th, the Dutch China delegation of the December China programme gathered in the Chinese restaurant Seaport Amsterdam to reflect on the learnings from China and to meet other (non) executives who are considering joining us for the China 2020 programme.

Lees meer

De hofnar, de profeet en de klokkenluider; countervailing power in de bestuurskamer.

De hofnar, de profeet en de klokkenluider; countervailing power in de bestuurskamer.

Hoe houden we bestuurlijk evenwicht? Met veel regels? Met veel evaluaties? Met veel goede intenties? Met opleidingen voor toezichthouders? Maar er is meer dan dat...

Column door Maarten den Ottolander

Lees meer

Hemingway (non) executive China trip Experiences

Travel Blog by Maarten den Ottolander

This weekend our group of 12 (non) executives started its first Non-Executive Leadership programme in China. I would like to share a few insights of our visit to Beijing. I will share our insights in Shanghai (business) and innovation in Shenzhen...

Travel blog by Maarten den Ottolander

Lees meer

Take aways Forum Series Governance of Innovation - Education 8 november 2019

De hierarchie van de onderwijsvernieuwing:

Het lukt zoveel beter daar waar er voldoende geld is voor bitterballen en witte wijn.

Helaas is dit vooralsnog alleen het geval in de hoogste regionen van het onderwijs.

Op 8 november 2019 organiseerde Hemingway Professional Governance een sectoraal Forum in de Serie Governance of Innovation. Dit keer met een focus op innovatie in onderwijs.

In een beperkt en select gezelschap van ruim 20 intern toezichthouders, bestuurders voorlopers en opinieleiders werd een intensieve dialoog aangegaan over de uitdagingen, dilemma’s en kansen van innovatie in de onderwijssector. Paul Rullmann (Voorzitter CDHO commissie doelmatigheid hoger onderwijs, Ministerie OCW en meervoudig bestuurder in het onderwijsveld), Paul Rupp (Voorzitter CvB Avans en meervoudig toezichthouder) leverden inspirerende bijdragen over maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen van invloed op het innovatievermogen in de onderwijs sector en behandelde een zeer concrete case hoe de transitie tussen aanbodgericht onderwijs naar vraaggestuurd onderwijs te maken en wat dit betekent voor de organisatie.

Josephine de Zwaan, meervoudig commissaris in de culturele, bancaire, fair trade en ook onderwijssector, onder meer bij CITO, reflecteerde op alle bijdragen vanuit het perspectief van de toezichthouder.

Wouter Roosjen, Partner bij Innovation Booster, reflecteert vanuit innovatie en ondernemer perspectief op de voor hem meest belangrijke inzichten van deze Forum bijeenkomst. Vanuit de vraagstelling:  “Wat vind jij de belangrijkste uitdaging voor een toezichthouder op het gebied van educatie?”

Lees meer

Column: Vrouwenquotum

Door Maarten den Ottolander

De tegenstanders van een ­vrouwen­quotum vrezen dat de maatregel om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen ten koste zal gaan van de kwaliteit. De Nederlandse Vereniging Commissarissen en Directeuren noemt het in het Parool zelfs ‘heel gevaarlijk’. 

De vraag die we ons echter moeten stellen is: wat is kwaliteit? En zijn we eigenlijk wel in staat om kwaliteit objectief te beoordelen?

Lees meer

Take aways Forum Insights in Innovation - Ethics & Innovation 4 Oktober 2019

 

De commissaris als kritisch geweten bij toezicht op ethisch verantwoord ondernemen

Commissaris opleiding Ethiek en innovatie

Op 4 oktober 2019 organiseerde Hemingway Professional Governance een Insights Forum in de Serie Governance of Innovation. Dit keer met een focus op ethiek en innovatie,  een essentieel strategisch thema relevant voor iedere commissaris en bestuurder. Deze forum sessie was de meest bezochte van alle Governance of Innovation Forum sessies, die Hemingway inmiddels meer dan drie jaar voor intern toezichthouders en bestuurders organiseert.

Ruim veertig intern toezichthouders en bestuurders gingen in dialoog met experts, voorlopers en opinieleiders over toezichthouden op ethische dilemma’s die een rol spelen bij toezichthouden op innovatie: Joost Röselaers (Predikant, theoloog en schrijver), Arash Aazami (Founder van Kamangir en het Internet of Energy Initiative), Robert-Hein Broekhuijsen (Partner IVY Corporate Defence & Investigations), Albert Spijkman (Divisievoorzitter Centraal Beheer).

Annemieke Roobeek, Professor Strategy & Transformation management aan Nijenrode en meervoudig commissaris, onder meer bij ABNAMRO, KLM, reflecteerde op alle bijdragen vanuit het perspectief van de toezichthouder.

Bart van der Werf, Founder  Innovation Booster, reflecteert vanuit ondernemerperspectief op de voor hem meest belangrijke inzichten van deze Forum bijeenkomst. Onder het motto:  “De commissaris als kritisch geweten bij toezicht op ethisch verantwoord ondernemen”.

Lees meer

Take aways Forum Insights in Innovation - Circular Economy, 20 september 2019

 

‘Circular Economy & Sustainability:

De kunst van de pinguin om in ijsbeer taal te spreken.’

Commissaris opleiding circulaire economie

 


Op 20 september jl. organiseerde Hemingway Professional Governance een Insights Forum in de Serie Governance of Innovation. Dit keer met een focus op Circular Economy,  een essentieel strategisch thema relevant voor iedere commissaris en bestuurder.  

Ruim veertig intern toezichthouders en bestuurders gingen in dialoog met experts, voorlopers en opinieleiders over toezichthouden op Klimaat, energie transitie en vooral ook circulaire economie: Evert Greup (Ocean Clean-up & Jaarbeurs), Jan-Paul van Soest (De Gemeynt), Marco Waas (Nouryon), Leon Wijnands (ING). Hans Bolscher, meervoudig commissaris, bestuurder en entrepreneur, reflecteerde op alle bijdragen vanuit het perspectief van de toezichthouder.

De belangrijkste inzichten en take-aways zijn door Wouter Roosjen, Partner Innovation Booster, voor u samengevat:  ‘Circular Economy & Sustainability: De kunst van de pinguin om in ijsbeer taal te spreken.’

Lees meer

Impression Annual Forum Hermitage 2019

"Whack them all" were the final words of the Annual Forum in Museum The Hermitage by Bart van der Werf, director at Innovation Booster, to an audience of over 280 (non) executives. A call to action for addressing new themes that deserve better understanding and focused attention of non-executives...

Lees meer

Take aways Forum Insights in Innovation Digital 12 april 2019

 

Commissaris opleiding digital

 

Digitale transitie en toezicht:  

Houd de horizon in het vizier!

Op 12 april jl. organiseerde Hemingway Professional Governance een Insights Forum in de Serie Governance of Innovation. Dit keer met een focus op Digital een essentieel strategisch thema relevant voor iedere commissaris en bestuurder.  

Ruim veertig intern toezichthouders en bestuurders gingen in dialoog met experts, voorlopers en opinieleiders over toezichthouden op digitale innovatie: Hans Borgman (UvA), Hans Timmerman (DELL), Monique van Dijken Eeuwijk (MGM), Robert van Espelo (Oracle) en Angelique Wouters (Digital Business Leader). Joke van Lonkhuijzen, meervoudig commissaris, reflecteerde op alle bijdragen vanuit het perspectief van de toezichthouder.

De belangrijkste inzichten en take-aways zijn door Gilles de Jong van Innovation Booster voor u samengevat: ‘Digitale transitie en toezicht: houd de horizon in het vizier !

Lees meer

Hemingway Professional Governance wint ICC 2018 Award

International Capital Conference Award 2018

Hemingway Professional Governance  wint International Capital Conference Award 2018 voor beste non-executive Governance opleiding 

Elk jaar wordt de ICC award uitgereikt aan een partij die een bijzondere bijdrage levert om de (zaken)relaties tussen China en Europa een nieuwe impuls te geven. Dit jaar kwam deze eer ons te beurt vanwege onze jarenlange inspanningen via de ICC om zowel Chinese als Europese partijen te wijzen op het belang van good governance. Deze inspanningen hebben geresulteerd in de aangekondigde samenwerking met de Cheung Kong Graduate School of Business, een van de twee leidende business schools in China.   

DE CHINA - EUROPA (NON) EXECUTIVE CONNECTION

 International Capital Conference Award 2018 Hemingway Professional Governance

Hemingway Professional Governance gaat een samenwerkingsverband aan met leidende Chinese Business school.

Tijdens de International Capital Conference in Beijing heeft Hemingway Professional Governance een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Cheung Kong Graduate School of Business, een van de twee leidende business schools in China!

Lees meer

Take Aways Curriculum Governance of Innovation in Banking – Forum Banking in a low carbon economy, 23 November 2018

Commissaris opleiding Innovation Energie transitie

‘The current global level of unsustainability is no longer sustainable.

Time has run out to reach 2030 goals: a 2050 horizon is required to reach long term sustainable climate goals.’ 

On 23 November 2018 the second Forum was organised as key event of the Curriculum Governance of Innovation in Banking. The Key theme being:  Banking in a low carbon economy. 

Supervisory Board members and Board members of banks and other financial companies engaged in a dialogue with opinion leaders in the environmental en energy transition innovation arena. Together with Emmo Meijer, Ambassador Top Sector Chemie, Tom van Aken, CEO at Avantium, Floor Rink, Professor Governance at RUG and Evert Greup, Multiple non-executive amongst others at Ocean CleanUp, various key strategic were discussed from the perspective of Climate Change, Energy Transition and sustainability in a banking context. 

The Curriculum Governance of Innovation in Banking is an initiative of  Hemingway Professional Governance in cooperation with the Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) and focusses on the strenghtening of the role of the (non) Executive with respect to the innovativeness of the enterprise.

Key insights and take-aways from the Forum Banking in a low carbon economy recorded by Stephan Lems, Partner at  Innovation Booster: ‘Observations through the eyes of a Millennial: “Sustainability is key for my generation, as the results of the current banking in a “high-carbon” economy will mostly be felt by my generation. That raises high expectations on the attendees of this forum.”

Lees meer

Take Aways Start event Curriculum Innovation in Banking – Forum the Digital Bank, 2 November 2018

 Commissaris opleiding banking finance

Effectively supervising digital Financial Ecosystems needs a dialogue at sector level!

 

On 2 November 2018 the Curriculum Governance of Innovation in Banking was launched through its start event: Forum The Digital Bank.

 

Supervisory Board members and Board members of banks and Fintech companies engaged in a dialogue with opinion leaders in the digital innovation arena. Together with Erik Ploegmakers, CEO Fox-IT, Willem Jonker, CEO European Institute of Innovation & Technology (EIT)-Digital, Hein Knaapen, Corporate HR Director ING and Harry de Haas, EVP Brands & Marketing KPN and Rob Ruijter, Supervisor NN Group, various key strategic were discussed from the perspective of the future of the Digital Bank: Changing Customer demands and cybersecurity, the importance of a European financial services industry, Human Capital and capabilities in a digital age and the need of an enterprise broad strategic digital ambition.

 

The Curriculum Governance of Innovation in Banking is an initiative of  Hemingway Professional Governance in cooperation with the Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) and focusses on the strenghtening of the role of the (non) Executive with respect to the innovativeness of the enterprise.

Key insights and take-aways from the start event Forum The Digital Bank have been summarized for you by Emma Hasselaar, Partner at  Innovation Booster: ‘Observations through the eyes of Generation Y. ‘  

Lees meer

Start event Curriculum Governance of Innovation in Banking – 2 november 2018

Commissaris opleiding banking innovation

de RvC en bancaire innovatie: Dialoog op sectorniveau onontbeerlijk!

Toezichthouden op innovatie in de bancaire sector vereist een duidelijke visie en hoorbare stem van de RvC, de toezichthouder. Niet alleen binnen de individuele bank, maar vooral ook op sectorniveau. Immers, een financieel ecosysteem ontwikkelen en een leidende positie innemen als Financiële BV Nederland, vergt alle hens aan dek van multiple financiële spelers in de sector. En de RvC speelt in het aanjagen en voeren van deze dialoog een cruciale rol.

Lees meer

de Disruptieve Commissaris - Zeven belangrijke inzichten over toezichthouden op innovatie

Commissaris opleiding disruptief

In het kader van de Forum Series Governance of Innovation van Hemingway Professional Governance, zijn vanaf 2017 meer dan 400 commissarissen in dialoog gegaan met circa 80 opinieleiders en toezichthouders over toezichthouden op innovatie en innovatie van toezicht.

In een publicatie in Goed Bestuur en Toezicht reflecteert Francoise Dorsman, Partner Innovation Programmes Hemingway, op urgente en actuele inzichten in toezicht en innovatie: De disruptieve commissaris - Zeven belangrijke inzichten over toezichthouden op innovatie

Lees meer

Take aways Annual Forum Governance of Innovation Hermitage

Leiderschap op de digitale darwinistische curve wordt beloond: "Even if you are on the right digital innovation curve, you will get run over if you just sit there !”

 annual forum commissarissennetwerk museum hermitage

Meer dan 240 commissarissen en bestuurders spraken in Museum de Hermitage op 18 juni 2018 over de impact van artificial intelligence en cybersecurity met onder meer Chetun Dube, CEO IPsoft en Koen Gijsbers, voormalig Generaal bij de NATO verantwoordelijk voor cybersecurity.

 Klik hier voor een korte visuele impressie van de middag en de presentaties.

Lees meer

Lancering Curriculum Governance of Innovation in Banking

Effectief toezichthouden op innovatie in bancaire sector: Verkennen en verdiepen van kennis en inzicht onlosmakelijk verbonden

In nauwe samenwerking met Hemingway Professional Governance lanceert de Nederlandse Vereniging van Banken het Curriculum Governance of Innovation in Banking. De NVB wil zo de intern toezichthouders van aangesloten banken ondersteunen bij het vergroten van hun kennis en inzicht op het gebied van innovatie zodat zij een expliciete, impactvolle en duurzame bijdrage kunnen leveren aan de effectiviteit van de innovatie governance van de bancaire sector en de bank waarop zij toezichthouden in het bijzonder.

Meer informatie & registreren

Lees meer

Take aways Forum Insights in Innovation 13 april 2018

Wrap-up van inzichten van het Forum Governance of Innovation – Insights in Innovation van 13 april 2018.

‘Observaties door een jeugdige bril.’

Op 13 april jl. organiseerde Hemingway Professional Governance het tiende Forum in de Serie Governance of Innovation. Dit keer met een focus op energie transitie, circulaire economie en duurzaamheid: Essentiele strategische thema’s relevant voor iedere commissaris.  

Ruim veertig intern toezichthouders en bestuurders gingen met experts, voorlopers en opinieleiders op de thematiek, Maria van der Hoeven (Clingendael CIEP), Jonas van Stekelenburg (Schiphol Cargo), Marcel Wubbolts (Corbion), Floor Rink (Rijksuniversiteit Groningen) en Frans Nauta (ClimateLaunchPad), in dialoog over innovatie dilemma’s en de rol van de intern toezichthouder.

De belangrijkste inzichten en take-aways zijn door Gilles de Jong van Innovation Booster voor u samengevat: ‘Observaties door een jeugdige bril’

Lees meer

Take-aways Hemingway Forum Industry 4.0

RvC’s: de BV Nederland vertrouwt op jullie

Wrap-up van inzichten van het Forum Governance of Innovation – Industry 4.0 van 23 maart 2018.

Op 23 maart jl. de dag van het Forum Industry 4.0 opende het FD met: “Angst groeit dat de chemietak van AkzoNobel na verkoop opgeknipt wordt.”  Verdwijnt in Nederland een gangmaker en parel van de maakindustrie voor innovatie en verduurzaming van de chemie ?” Als het aan de deelnemers van de Forum Series Governance of Innovation – Industry 4.0 ligt zeker niet.

Zij gingen met experts, voorlopers en opinieleiders uit de Nederlandse maakindustrie,  als Emmo Meijer (Boegbeeld topsector Chemie), Paul de Krom (TNO), Michel Mulders (PwC), Marco Waas (AkzoNobel Specialty Chemicals) en Rob Karsmakers (Philips Drachten), in dialoog over innovatie dilemma’s en de rol van de intern toezichthouder, de Raad van Commissarissen. De sprekers discussieerden met het publiek, dat voornamelijk uit toezichthouders/commissarissen en bestuurders uit de maakindustrie bestond.

De belangrijkste inzichten en take-aways zijn door Francoise Dorsman in samenwerking met Hans van Toor voor u samengevat.

Lees meer

Take-aways Forum e-Health & Life Sciences

Lees meer

1 februari 2018

Take-outs Hemingway Forum e-Health & Life Sciences

In de week van e-Health en de bekendmaking van een stimuleringssubsidie voor 2018 van 24 miljoen door VWS, Economische Zaken en het bedrijfsleven voor de start van innovatieve zaken, heeft Hemingway op vrijdag 26 januari haar eerste bijeenkomst in 2018 van de Forum Series Governance of Innovation georganiseerd. Ditmaal onder de noemer e-Health & Life Sciences over innovatie in de gezondheidszorg.

Met experts, voorlopers en opinieleiders als Mark van Houdenhoven (St. Maartenskliniek), Jan Anthonie Bruijn (LUMC en lid 1ste kamer), Jan Kimpen (Philips), Wim Groot (Universiteit Maastricht), Ronald Brus (MyTomorrows), Karin Bergstein (ASR en Sanquin), Leon Melens (LifeSpring – Life Sciences Communication), Huybert van Eck (CarpeNexus) en Stephan Lems (Innovation Boosters). De sprekers discussieerden met het publiek, dat voornamelijk uit toezichthouders/commissarissen en vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg  bestond.

Lees meer

Lees meer

Manifest Moedig Toezicht nader beschouwd

Op 26 oktober is het "Manifest Moedig Toezicht nader beschouwd" aangeboden aan de Directeur Generaal Marcelis Boereboom. Het Manifest is tot stand gekomen in samenwerking met de Koplopersgroep onderwijs met het oogmerk om aan de politiek een duidelijk signaal af te geven dat het toezicht in het onderwijs constructief bezig is om zich te vernieuwen met het oog op alle veranderingen die op ons afkomen. Dit Manifest zal in het Forum EducTech nader besproken worden.

Lees meer

PE-punten voor toezichthouders?

Gepubliceerd in Goed Bestuur en Toezicht, september 2017 interview met Maarten den Ottolander

Weer wat PE-punten afgevinkt

 

Permanente educatie moet om inhoud gaan

Accountants, juristen en notarissen kennen ze allang, maar bestuurders en toezichthouders zijn pas recent begonnen met PE-punten. Aanbieders van opleidingen varen er wel bij. Maar leidt het systeem niet tot afvinkgedag? “PE-punten geven toezichthouders een verkeerde prikkel”.

Door Jan Schoenmakers, redacteur Goed Bestuur en Toezicht

 

Lees meer

Aankondiging: Forum Governance of Innovation - Industry 4.0

Op 20 april 2017 is de (Non)-Executive Forum Series Governance of Innovation gestart. In zeven Forum bijeenkomsten gaan toezichthouders en bestuurders in dialoog met ruim 60 opinieleiders over toezichthouden op innovatie. Een uniek initiatief en de kans om up-to-date te zijn over innovatie binnen de thematiek die bij de expertise en ervaring van de commissaris en bestuurder past.

Lees meer

Take-Aways Forum Insights in Innovation 7 september 2017

Innovatie en toezichthouden: "Het is een rommelig pad."

En vijf andere inzichten voor toezichthouders naar aanleiding van de Forumbijeenkomst Insights in Governance of Innovation van 7 september 2017

 Hemingway’s Forumbijeenkomst Insights of Innovation bood een breed overzicht van de verschillende vormen van innovatie, de dilemma’s die daar mee gepaard gaan en de impact voor het vak toezicht.

 De boodschap was duidelijk. De wereld verandert, heel rap en organisaties en aandeelhouders hebben recht op toezichthouders die een kundige gesprekspartner en toezichthouder zijn op het onderwerp innovatie en digitalisering. Beide terreinen zullen in hoge mate de continuïteit van organisaties gaan bepalen en daar staan commissarissen voor.

Lees meer

Coming up next: 4 Forums in het najaar

10 juli 2017

In het najaar organiseert Hemingway PG 4 bijeenkomsten in de Forum Series Governance of Innovation. De Forum Series biedt een exclusieve dialoog met opinieleiders en deelnemers op het gebied van open innovatie, disruptieve technologie, Internet of Things, circulaire economie, etc.. Hoe houden wij toezicht op innovatievermogen én op de kansen en risico’s die technologische innovaties bieden?


Lees meer

Take-aways Forum Innovation in Banking

21 juni 2017

Hemingway’s Forum bijeenkomst Innovation in Banking van afgelopen 15 juni gaf een scherp beeld van de grote uitdagingen waar commissarissen in de bankensector de aankomende jaren druk mee zullen zijn. Enerzijds de uitdaging aan u als toezichthouder – met de opkomst van FinTechs en de BigTechs – om ruimte te bieden voor vernieuwing en innovatie. Daarnaast heeft u te dealen met uitdagingen zoals de nieuwe wetgeving op het gebied van gegevensbescherming - de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) gaat in mei 2018 in werking - en de groeiende dreiging van cybercrime.

Lees meer

Commissarissen hebben een cruciale rol bij innovatie

23 mei 2017

"Het innovatief vermogen van Nederland moet en kan verder verbeteren. Een drijvende kracht daarin vormt het intern toezicht. Commissarissen zullen in toenemende mate bepalend zijn bij het beoordelen van kansen en risico’s die technologische innovaties kunnen bieden. De financiële sector is randvoorwaardelijk in het stimuleren van de innovatiekracht van andere sectoren." Lees het volledige interview met Chris Buijink (voorzitter NvB) in Goed Bestuur en Toezicht (2-2017).

Lees meer

Take-Aways Forum Climate & Sustainability

19 mei 2017

Op donderdag 18 mei vond de Forum Climate & Sustainability plaats. De urgentie voor verandering vanuit zowel het bedrijfsleven als de overheid werden wederom onderstreept door Ed Nijpels (als voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord) en Wouter van Dieren (Springtij). Kirsten Dunlop (CEO Climate-KIC) deelde haar framework voor governance i.v.m. klimaatsverandering en duurzaamheid. Cases kwamen o.a. van Pallas Agterberg (Alliander), Hans Dröge (Advisor FoodNexus, Chairman GrowCampus) & Ad van Wijk, hoogleraar TU Delft en voormalig CEO Econcern in dialoog met Vareska van de Vrande (Erasmus RSM) en Gerlach Cerfontaine (meervoudig commissaris).

Lees meer

Wat is de rol van toezichthouders in het klimaatdebat?

16 mei 2017

"Tijdens de verkiezingen stond het onderwerp 'klimaat' weinig op de agenda. Er werd wel over gesproken. Hetzelfde beeld hebben wij met betrekking tot de agenda van toezichthouders. Reden voor Goed Bestuur om met Tom Bakkum (Climate-KIC) en Francoise Dorsman (Hemingway Professional Governance) in gesprek te gaan." Lees het volledige interview in Goed Bestuur & Toezicht.

Lees meer

Kick-off Forum Insights in Innovation

21 april 2017

Op 20 april 2017 heeft de kick-off sessie van de Hemingway Forum Series Governance of Innovation plaatsgevonden bij B. Amsterdam. In de spirit van het thema heeft Melissa Marijnen een innovatief en alternatief verslag van de bijeenkomst gemaakt. Melissa is Founder van Professional Rebel en plaatst het thema toezicht op innovatie in een ‘startup context’.

Lees meer

Bevindingen Symposium Moedig Toezicht in het Onderwijs 1 december 2016.

Bestuurders en toezichthouders moeten de moed hebben om weerstand te bieden aan onvolwassen verlangens

Lees meer

Manifest Moedig Toezicht in het Onderwijs, aangeboden door Hemingway aan Directeur Generaal Hans Schutte

Op 18 januari heeft Hemingway aan Directeur Generaal van Onderwijs Hans Schiutte het Manifest "Moedig toezicht in het onderwijs" aangeboden. Aanwezig waren hierbij Jannie van den Hul-Omta, Peter Verleg, Pim Brebaart en Maarten den Ottolander. Tijdens de bijeenkomst is het Manifest uitgebreid besproken en wordt gezien als een duidelijke aanzet voor een (meer) actieve en professionele rol voor toezichthouders in het onderwijs.

Dit manifest is tot stand gekomen naar aanleiding van het Onderwijs Symposium Moedig Toezicht op 1 december 2016, waar nationale en internationale sprekers hun visie deelden over de uitdagingen voor het Nederalndse onderwijs en de rol van toezichthouders daarin.

Lees meer

Nieuwe commissarisprofielen rukken op

Publicatie Goed Bestuur en Toezicht november 2016 door Maarten den Ottolander 

Met de herziening van de Governance code wordt veel aandacht gegeven aan de “Tech” commissaris. Daar is al veel over geschreven. Laat ik er dit van zeggen; het is inmiddels breed doorgedrongen dat we op Governance op Innovatie vanuit toezicht achterlopen. 

Lees meer

De Toren van Babel

 

Een paar maanden geleden had ik Ruben van Zwieten, predikant en ondernemer aan de Zuidas, gevraagd een aantal commissarissen iets te vertellen over de kunst van het elkaar blijven verstaan. Deze vraag stelde ik hem omdat ik zie dat diversiteit bij raden van commissarissen behalve voordelen ook nadelen met zich meebrengt. Maar welke toezichthouder durft in deze tijd te zeggen dat hij of zij kanttekeningen plaats bij diversiteit?

Lees meer

Onderzoek naar beloningen van toezichthouders: de 30% discount

Eigenlijk weten we al jaren dat de beloningen voor toezichthouders niet meer in verhouding staan tot wat organisaties en samenleving verwachten van toezichthouders. Het is goed dat dit onderzocht is en zo krijgen we weer een bevestiging van wat we al wisten. De belangrijkste bijdrage van het onderzoek zijn mijns inziens niet de findings, maar het feit dat dit onderwerp weer onder de aandacht gebracht wordt. Goed gedaan Mijntje en Auke. Maar er blijft iets liggen. Speelt beloning een rol bij het krijgen van voldoende gekwalificeerde toezichthouders? Plaats een advertentie en de mailbox loopt vol. Een gênante hoeveelheid brieven van kandidaten die weinig zicht hebben op de kwaliteiten van toezichthouders is het resultaat. Het is echter mijn ervaring dat er geen gebrek is aan gekwalificeerde toezichthouders, maar dat we potentieel laten liggen.

 

Lees meer

Toezichthouder, hoe digitaal is uw strategie?

Met de Digitale Transitie welke we nu wereldwijd waarnemen, zien we dat er geen enkele organisatie is die niet geraakt wordt door nieuwe technologische ontwikkelingen. Dit heeft impact op bijna alle aspecten van de bedrijfsvoering zoals de operaties, de sales en marketing en het HR beleid. In veel gevallen is het zelfs de business van de organisatie geworden. De vraag is of de gevolgen van Disruptive Technology (DT) al is door gedrongen tot de Raad van Commissarissen.

 


[1] CIOnet is een netwerk van 6000 CIO’s in Europa. Hemingway Professional Governance is gespecialiseerd in full service non executive dienstverlening. 

Lees meer

De accountant kan zich niet meer verschuilen

Tijd voor maatschappelijk verantwoord controleren (MVC) is allang aangebroken.   De Controleverklaring-Nieuwe-Stijl in discussie   Was er aanvankelijk veel enthousiasme dat nu eindelijk de accountant transparant werd in een nieuw accountantsrapport; nu het er op aankomt zien we weer de bekende koudwatervrees ontstaan. Een schadelijk achterhoede gevecht…

Lees meer

De HR-commissaris komt op

In de jaren die achter ons liggen zijn reorganisaties en herstructurering veelvuldig aan de orde geweest. Deze onderwerpen zijn ook in de Raad van Commissarissen aan de orde. Degenen die denken dat het belang van strategische HR-kennis minder van belang wordt nu de…

Lees meer

Hemingway

creating tomorrow's governance