Actueel

We blijven wel nadenken

Take aways Annual Forum Governance of Innovation Hermitage

Leiderschap op de digitale darwinistische curve wordt beloond: "Even if you are on the right digital innovation curve, you will get run over if you just sit there !”

 annual forum commissarissennetwerk museum hermitage

Meer dan 240 commissarissen en bestuurders spraken in Museum de Hermitage op 18 juni 2018 over de impact van artificial intelligence en cybersecurity met onder meer Chetun Dube, CEO IPsoft en Koen Gijsbers, voormalig Generaal bij de NATO verantwoordelijk voor cybersecurity.

 Klik hier voor een korte visuele impressie van de middag en de presentaties.

Lees meer

Lancering Curriculum Governance of Innovation in Banking

Effectief toezichthouden op innovatie in bancaire sector: Verkennen en verdiepen van kennis en inzicht onlosmakelijk verbonden

In nauwe samenwerking met Hemingway Professional Governance lanceert de Nederlandse Vereniging van Banken het Curriculum Governance of Innovation in Banking. De NVB wil zo de intern toezichthouders van aangesloten banken ondersteunen bij het vergroten van hun kennis en inzicht op het gebied van innovatie zodat zij een expliciete, impactvolle en duurzame bijdrage kunnen leveren aan de effectiviteit van de innovatie governance van de bancaire sector en de bank waarop zij toezichthouden in het bijzonder.

Meer informatie & registreren

Lees meer

Take aways Forum Insights in Innovation 13 april 2018

Wrap-up van inzichten van het Forum Governance of Innovation – Insights in Innovation van 13 april 2018.

‘Observaties door een jeugdige bril.’

Op 13 april jl. organiseerde Hemingway Professional Governance het tiende Forum in de Serie Governance of Innovation. Dit keer met een focus op energie transitie, circulaire economie en duurzaamheid: Essentiele strategische thema’s relevant voor iedere commissaris.  

Ruim veertig intern toezichthouders en bestuurders gingen met experts, voorlopers en opinieleiders op de thematiek, Maria van der Hoeven (Clingendael CIEP), Jonas van Stekelenburg (Schiphol Cargo), Marcel Wubbolts (Corbion), Floor Rink (Rijksuniversiteit Groningen) en Frans Nauta (ClimateLaunchPad), in dialoog over innovatie dilemma’s en de rol van de intern toezichthouder.

De belangrijkste inzichten en take-aways zijn door Gilles de Jong van Innovation Booster voor u samengevat: ‘Observaties door een jeugdige bril’

Lees meer

Take-aways Hemingway Forum Industry 4.0

RvC’s: de BV Nederland vertrouwt op jullie

Wrap-up van inzichten van het Forum Governance of Innovation – Industry 4.0 van 23 maart 2018.

Op 23 maart jl. de dag van het Forum Industry 4.0 opende het FD met: “Angst groeit dat de chemietak van AkzoNobel na verkoop opgeknipt wordt.”  Verdwijnt in Nederland een gangmaker en parel van de maakindustrie voor innovatie en verduurzaming van de chemie ?” Als het aan de deelnemers van de Forum Series Governance of Innovation – Industry 4.0 ligt zeker niet.

Zij gingen met experts, voorlopers en opinieleiders uit de Nederlandse maakindustrie,  als Emmo Meijer (Boegbeeld topsector Chemie), Paul de Krom (TNO), Michel Mulders (PwC), Marco Waas (AkzoNobel Specialty Chemicals) en Rob Karsmakers (Philips Drachten), in dialoog over innovatie dilemma’s en de rol van de intern toezichthouder, de Raad van Commissarissen. De sprekers discussieerden met het publiek, dat voornamelijk uit toezichthouders/commissarissen en bestuurders uit de maakindustrie bestond.

De belangrijkste inzichten en take-aways zijn door Francoise Dorsman in samenwerking met Hans van Toor voor u samengevat.

Lees meer

Take-aways Forum e-Health & Life Sciences

Lees meer

1 februari 2018

Take-outs Hemingway Forum e-Health & Life Sciences

In de week van e-Health en de bekendmaking van een stimuleringssubsidie voor 2018 van 24 miljoen door VWS, Economische Zaken en het bedrijfsleven voor de start van innovatieve zaken, heeft Hemingway op vrijdag 26 januari haar eerste bijeenkomst in 2018 van de Forum Series Governance of Innovation georganiseerd. Ditmaal onder de noemer e-Health & Life Sciences over innovatie in de gezondheidszorg.

Met experts, voorlopers en opinieleiders als Mark van Houdenhoven (St. Maartenskliniek), Jan Anthonie Bruijn (LUMC en lid 1ste kamer), Jan Kimpen (Philips), Wim Groot (Universiteit Maastricht), Ronald Brus (MyTomorrows), Karin Bergstein (ASR en Sanquin), Leon Melens (LifeSpring – Life Sciences Communication), Huybert van Eck (CarpeNexus) en Stephan Lems (Innovation Boosters). De sprekers discussieerden met het publiek, dat voornamelijk uit toezichthouders/commissarissen en vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg  bestond.

Lees meer

Lees meer

Manifest Moedig Toezicht nader beschouwd

Op 26 oktober is het "Manifest Moedig Toezicht nader beschouwd" aangeboden aan de Directeur Generaal Marcelis Boereboom. Het Manifest is tot stand gekomen in samenwerking met de Koplopersgroep onderwijs met het oogmerk om aan de politiek een duidelijk signaal af te geven dat het toezicht in het onderwijs constructief bezig is om zich te vernieuwen met het oog op alle veranderingen die op ons afkomen. Dit Manifest zal in het Forum EducTech nader besproken worden.

Lees meer

PE-punten voor toezichthouders?

Gepubliceerd in Goed Bestuur en Toezicht, september 2017 interview met Maarten den Ottolander

Weer wat PE-punten afgevinkt

 

Permanente educatie moet om inhoud gaan

Accountants, juristen en notarissen kennen ze allang, maar bestuurders en toezichthouders zijn pas recent begonnen met PE-punten. Aanbieders van opleidingen varen er wel bij. Maar leidt het systeem niet tot afvinkgedag? “PE-punten geven toezichthouders een verkeerde prikkel”.

Door Jan Schoenmakers, redacteur Goed Bestuur en Toezicht

 

Lees meer

Aankondiging: Forum Governance of Innovation - Industry 4.0

Op 20 april 2017 is de (Non)-Executive Forum Series Governance of Innovation gestart. In zeven Forum bijeenkomsten gaan toezichthouders en bestuurders in dialoog met ruim 60 opinieleiders over toezichthouden op innovatie. Een uniek initiatief en de kans om up-to-date te zijn over innovatie binnen de thematiek die bij de expertise en ervaring van de commissaris en bestuurder past.

Lees meer

Take-Aways Forum Insights in Innovation 7 september 2017

Innovatie en toezichthouden: "Het is een rommelig pad."

En vijf andere inzichten voor toezichthouders naar aanleiding van de Forumbijeenkomst Insights in Governance of Innovation van 7 september 2017

 Hemingway’s Forumbijeenkomst Insights of Innovation bood een breed overzicht van de verschillende vormen van innovatie, de dilemma’s die daar mee gepaard gaan en de impact voor het vak toezicht.

 De boodschap was duidelijk. De wereld verandert, heel rap en organisaties en aandeelhouders hebben recht op toezichthouders die een kundige gesprekspartner en toezichthouder zijn op het onderwerp innovatie en digitalisering. Beide terreinen zullen in hoge mate de continuïteit van organisaties gaan bepalen en daar staan commissarissen voor.

Lees meer

Coming up next: 4 Forums in het najaar

10 juli 2017

In het najaar organiseert Hemingway PG 4 bijeenkomsten in de Forum Series Governance of Innovation. De Forum Series biedt een exclusieve dialoog met opinieleiders en deelnemers op het gebied van open innovatie, disruptieve technologie, Internet of Things, circulaire economie, etc.. Hoe houden wij toezicht op innovatievermogen én op de kansen en risico’s die technologische innovaties bieden?


Lees meer

Take-aways Forum Innovation in Banking

21 juni 2017

Hemingway’s Forum bijeenkomst Innovation in Banking van afgelopen 15 juni gaf een scherp beeld van de grote uitdagingen waar commissarissen in de bankensector de aankomende jaren druk mee zullen zijn. Enerzijds de uitdaging aan u als toezichthouder – met de opkomst van FinTechs en de BigTechs – om ruimte te bieden voor vernieuwing en innovatie. Daarnaast heeft u te dealen met uitdagingen zoals de nieuwe wetgeving op het gebied van gegevensbescherming - de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) gaat in mei 2018 in werking - en de groeiende dreiging van cybercrime.

Lees meer

Commissarissen hebben een cruciale rol bij innovatie

23 mei 2017

"Het innovatief vermogen van Nederland moet en kan verder verbeteren. Een drijvende kracht daarin vormt het intern toezicht. Commissarissen zullen in toenemende mate bepalend zijn bij het beoordelen van kansen en risico’s die technologische innovaties kunnen bieden. De financiële sector is randvoorwaardelijk in het stimuleren van de innovatiekracht van andere sectoren." Lees het volledige interview met Chris Buijink (voorzitter NvB) in Goed Bestuur en Toezicht (2-2017).

Lees meer

Take-Aways Forum Climate & Sustainability

19 mei 2017

Op donderdag 18 mei vond de Forum Climate & Sustainability plaats. De urgentie voor verandering vanuit zowel het bedrijfsleven als de overheid werden wederom onderstreept door Ed Nijpels (als voorzitter van de Borgingscommissie Energieakkoord) en Wouter van Dieren (Springtij). Kirsten Dunlop (CEO Climate-KIC) deelde haar framework voor governance i.v.m. klimaatsverandering en duurzaamheid. Cases kwamen o.a. van Pallas Agterberg (Alliander), Hans Dröge (Advisor FoodNexus, Chairman GrowCampus) & Ad van Wijk, hoogleraar TU Delft en voormalig CEO Econcern in dialoog met Vareska van de Vrande (Erasmus RSM) en Gerlach Cerfontaine (meervoudig commissaris).

Lees meer

Wat is de rol van toezichthouders in het klimaatdebat?

16 mei 2017

"Tijdens de verkiezingen stond het onderwerp 'klimaat' weinig op de agenda. Er werd wel over gesproken. Hetzelfde beeld hebben wij met betrekking tot de agenda van toezichthouders. Reden voor Goed Bestuur om met Tom Bakkum (Climate-KIC) en Francoise Dorsman (Hemingway Professional Governance) in gesprek te gaan." Lees het volledige interview in Goed Bestuur & Toezicht.

Lees meer

Kick-off Forum Insights in Innovation

21 april 2017

Op 20 april 2017 heeft de kick-off sessie van de Hemingway Forum Series Governance of Innovation plaatsgevonden bij B. Amsterdam. In de spirit van het thema heeft Melissa Marijnen een innovatief en alternatief verslag van de bijeenkomst gemaakt. Melissa is Founder van Professional Rebel en plaatst het thema toezicht op innovatie in een ‘startup context’.

Lees meer

Bevindingen Symposium Moedig Toezicht in het Onderwijs 1 december 2016.

Bestuurders en toezichthouders moeten de moed hebben om weerstand te bieden aan onvolwassen verlangens

Lees meer

Manifest Moedig Toezicht in het Onderwijs, aangeboden door Hemingway aan Directeur Generaal Hans Schutte

Op 18 januari heeft Hemingway aan Directeur Generaal van Onderwijs Hans Schiutte het Manifest "Moedig toezicht in het onderwijs" aangeboden. Aanwezig waren hierbij Jannie van den Hul-Omta, Peter Verleg, Pim Brebaart en Maarten den Ottolander. Tijdens de bijeenkomst is het Manifest uitgebreid besproken en wordt gezien als een duidelijke aanzet voor een (meer) actieve en professionele rol voor toezichthouders in het onderwijs.

Dit manifest is tot stand gekomen naar aanleiding van het Onderwijs Symposium Moedig Toezicht op 1 december 2016, waar nationale en internationale sprekers hun visie deelden over de uitdagingen voor het Nederalndse onderwijs en de rol van toezichthouders daarin.

Lees meer

Nieuwe commissarisprofielen rukken op

Publicatie Goed Bestuur en Toezicht november 2016 door Maarten den Ottolander 

Met de herziening van de Governance code wordt veel aandacht gegeven aan de “Tech” commissaris. Daar is al veel over geschreven. Laat ik er dit van zeggen; het is inmiddels breed doorgedrongen dat we op Governance op Innovatie vanuit toezicht achterlopen. 

Lees meer

De Toren van Babel

 

Een paar maanden geleden had ik Ruben van Zwieten, predikant en ondernemer aan de Zuidas, gevraagd een aantal commissarissen iets te vertellen over de kunst van het elkaar blijven verstaan. Deze vraag stelde ik hem omdat ik zie dat diversiteit bij raden van commissarissen behalve voordelen ook nadelen met zich meebrengt. Maar welke toezichthouder durft in deze tijd te zeggen dat hij of zij kanttekeningen plaats bij diversiteit?

Lees meer

Onderzoek naar beloningen van toezichthouders: de 30% discount

Eigenlijk weten we al jaren dat de beloningen voor toezichthouders niet meer in verhouding staan tot wat organisaties en samenleving verwachten van toezichthouders. Het is goed dat dit onderzocht is en zo krijgen we weer een bevestiging van wat we al wisten. De belangrijkste bijdrage van het onderzoek zijn mijns inziens niet de findings, maar het feit dat dit onderwerp weer onder de aandacht gebracht wordt. Goed gedaan Mijntje en Auke. Maar er blijft iets liggen. Speelt beloning een rol bij het krijgen van voldoende gekwalificeerde toezichthouders? Plaats een advertentie en de mailbox loopt vol. Een gênante hoeveelheid brieven van kandidaten die weinig zicht hebben op de kwaliteiten van toezichthouders is het resultaat. Het is echter mijn ervaring dat er geen gebrek is aan gekwalificeerde toezichthouders, maar dat we potentieel laten liggen.

 

Lees meer

Toezichthouder, hoe digitaal is uw strategie?

Met de Digitale Transitie welke we nu wereldwijd waarnemen, zien we dat er geen enkele organisatie is die niet geraakt wordt door nieuwe technologische ontwikkelingen. Dit heeft impact op bijna alle aspecten van de bedrijfsvoering zoals de operaties, de sales en marketing en het HR beleid. In veel gevallen is het zelfs de business van de organisatie geworden. De vraag is of de gevolgen van Disruptive Technology (DT) al is door gedrongen tot de Raad van Commissarissen.

 


[1] CIOnet is een netwerk van 6000 CIO’s in Europa. Hemingway Professional Governance is gespecialiseerd in full service non executive dienstverlening. 

Lees meer

De accountant kan zich niet meer verschuilen

Tijd voor maatschappelijk verantwoord controleren (MVC) is allang aangebroken.   De Controleverklaring-Nieuwe-Stijl in discussie   Was er aanvankelijk veel enthousiasme dat nu eindelijk de accountant transparant werd in een nieuw accountantsrapport; nu het er op aankomt zien we weer de bekende koudwatervrees ontstaan. Een schadelijk achterhoede gevecht…

Lees meer

De HR-commissaris komt op

In de jaren die achter ons liggen zijn reorganisaties en herstructurering veelvuldig aan de orde geweest. Deze onderwerpen zijn ook in de Raad van Commissarissen aan de orde. Degenen die denken dat het belang van strategische HR-kennis minder van belang wordt nu de…

Lees meer

Hemingway

creating tomorrow's governance

X