De impact van Artificial Intelligence

Dat de ontwikkelingen rond Artificial Intelligence een enorme vlucht nemen, is inmiddels wel duidelijk. Welke rol moet de Raad van Commissarissen hierin innemen en wat moet je als commissaris weten? In GoedeMorgenCommissaris bespreken we dit onderwerp met twee deskundigen met elk hun eigen invalshoek: Arash Rahmani, adviseur en expert op het gebied van AI en veilige digitale transformatie, en Simone Brummelhuis, meervoudig commissaris, investeerder en oprichter/fondsdirector bij Borski Fund.

Onontkoombaar

Als investeerder en commissaris kijkt Simone Brummelhuis mee bij verschillende organisaties die gebruikmaken van AI. Ze ziet dat AI en datagestuurde technologieën steeds belangrijker worden. In de moderne bedrijfsvoering in branches als gezondheidszorg en recruitment speelt AI inmiddels een cruciale rol. Arash Rahmani, met meer dan 15 jaar ervaring in digitale transformatie, herkent dit als geen ander. Hoewel AI vaak wordt gezien als een recente ontwikkeling, bestaat het al lange tijd. Recente toepassingen, zoals object- en patroonherkenning, tekstgeneratie en medische diagnostiek hebben voor een exponentiele groei gezorgd en daarmee voor procesoptimalisatie in verschillende sectoren.

Aanpassing en risico’s

De ontwikkeling is nog lang niet voorbij. Rahmani stelt dat AI de komende vijf jaar grotere veranderingen binnen de samenleving teweeg zal brengen dan in de afgelopen vijftien jaar. Niet alleen in een ondersteunende rol, maar juist geïntegreerd in alle aspecten van bedrijfsvoering. Dit betekent dat bedrijven hun processen moeten herzien en zich moeten aanpassen aan de snelle technologische ontwikkelingen.

 

De invloed op de Raad van Commissarissen (RVC) is volgens Brummelhuis aanzienlijk. Meer en meer komt de nadruk te liggen op de technologische kennis binnen de raad. De gehele organisatie moet over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om de uitdagingen van AI aan te gaan. Niet voor niets staan de digitale transformatie en AI steeds centraler in de bedrijfsstrategieën. De commissaris moet hierbij niet alleen oog hebben voor de implementatie van AI, maar ook voor de risico’s die ermee gepaard gaan. Biases in algoritmes en de impact op werkgelegenheid zijn reële problemen die vanuit ethisch perspectief bekeken moeten worden. Bedrijven moeten nadenken over hoe ze deze kwesties kunnen adresseren in hun beleid.

Samenwerking

Rahmani benadrukt dat bedrijven niet alleen moeten kijken naar hun interne processen, maar ook naar hun externe relaties en hoe ze kunnen samenwerken met andere organisaties om de voordelen van AI te maximaliseren. Dit geldt niet alleen voor technologische innovaties, maar ook voor het delen van kennis en best practices. Hiervoor is een actieve betrokkenheid vereist, zowel bij het leren over als het implementeren van AI in organisaties. Het belang van voortdurende educatie en training is niet te onderschatten, net als de noodzaak om experts uit te nodigen en kennis te delen binnen de RVC’s. De discussie over AI en zijn implicaties voor de toekomst van bedrijven lijkt nog maar net begonnen, en het is duidelijk dat deze onderwerpen de komende jaren een centrale rol zullen blijven spelen in de bedrijfsvoering en governance.

 

Voor meer informatie over ons wekelijks actualiteitenprogramma GoedeMorgenCommissaris zie hier.