Hoewel de benoeming van een nieuwe CEO een van meest impactvolle besluiten van de RvC is, gaat het na het aantreden van de nieuwe bestuurder toch vaak mis. Hoe kan dat? En hoe voorkom je het? In GoedeMorgenCommissaris proberen we oorzaak en oplossing te vinden met Maaike van der Wal, expert in leiderschapstransities en auteur van “Het venijn zit in de start”, en Pamela Boumeester, voormalig bestuurder, meervoudig commissaris en executive coach.
Een nieuwe CEO
Van alle nieuw aangetreden CEO’s vertrekt 40% alweer binnen 18 maanden, vaak vanwege een mislukte aanpassing aan de nieuwe rol en organisatie. Het eerste jaar van een CEO is cruciaal vanwege de strategische veranderingen die het met zich meebrengt, zoals het aanpassen van de cultuur en het opbouwen van relaties. De eerste indrukken en de manier waarop de CEO zich aanpast aan de organisatie kunnen conflicteren met de druk om snel resultaten te boeken.
Niet alleen de CEO zelf, maar ook de organisatie heeft een verantwoordelijkheid om deze dynamiek soepel te laten verlopen. De overgang naar nieuw leiderschap verloopt namelijk in twee fasen: de voorbereidende fase en de implementatiefase. In de voorbereidende fase moet de organisatie zich klaarmaken voor de komst van de nieuwe CEO, terwijl in de implementatiefase de CEO en de organisatie samen een nieuwe balans moeten vinden.
Een goede voorbereiding aan de kant van de CEO ligt in het maken van een strategie voor de eerste 100 dagen en het eerste jaar. De nieuwe leider start een kwetsbaar proces met verschillende aandachtsgebieden: de organisatie leren kennen, relaties opbouwen, een sterk team samenstellen, resultaten halen, et cetera. Dit vraagt tijd en inspanning, waarbij externe coaching of ondersteuning door de RvC nuttig is.
Het belang van en voor de RvC
De benoeming van een nieuwe CEO is een van de belangrijkste strategische interventies voor een RvC. Het begint bij een gedegen selectie waarbij de raad niet alleen vertrouwt op het cv van een kandidaat, maar ook op haar of zijn consistentie en aanpassingsvermogen. De nieuwe CEO moet over de juiste vaardigheden beschikken om te kunnen floreren binnen de specifieke organisatiecultuur en markt. Daarnaast heeft de RvC een verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goede start en begeleiding gedurende het eerste jaar, de periode waarin de basis wordt gelegd voor een al dan niet succesvolle toekomst.
Hoewel de RvC een belangrijke rol speelt in het begeleiden van de CEO, is het ook essentieel dat de bestuurder zelf de regie houdt over zijn of haar eigen ontwikkeling. Het betrekken van een externe coach kan waardevol zijn om de CEO te ondersteunen in deze transitie. De samenwerking tussen CEO en RvC moet gebaseerd zijn op heldere verwachtingen, open communicatie over resultaten en het vermijden van aannames. Het is een wankel evenwicht waarin de raad actief betrokken moet zijn, maar ook de CEO de vrijheid moet geven om een eigen stempel op de organisatie te drukken.
Voor meer informatie over ons wekelijks actualiteitenprogramma GoedeMorgenCommissaris zie hier.