Duurzaamheid én een goed economisch bedrijfsresultaat

Wij bespraken de noodzaak en de aanpak van duurzaamheidstransformaties binnen bedrijven, met een focus op de rol van commissarissen en bestuurders. En daarbij spraken we niet over wat er allemaal moet van de wetgever en de EU maar vooral ook hoe je dat slim kunt aanpakken.

De sprekers, Saskia Dieleman-Jamin (ex IKEA) en Gerrit Bruggeman (ex CEO van o.a. Auping en ervaren ‘duurzaamheidscommissaris’), deelden hun uitgebreide ervaring en inzichten. Hun eerste observatie – én frustratie – is dat veel bedrijven en organisaties het als een ‘verplicht nummer’ zien. Vaak wordt er dan één persoon verantwoordelijk gemaakt voor duurzaamheid. Dit leidt vaak tot een inspiratieloze silo aanpak die niet zelden faalt.

Saskia gaf duidelijk aan dat het ook niet eenvoudig is. Duurzaamheidstransformatie zijn ‘wicked problems’ en die vereisen een verkennende en integrale aanpak. Dit betekent dat bedrijven moeten nadenken over hoe ze duurzame producten en diensten kunnen ontwikkelen die niet alleen voldoen aan de eisen, maar ook nieuwe groeimogelijkheden bieden.

Een belangrijk punt dat naar voren kwam, is dat bedrijven die duurzaamheid integreren in hun bedrijfsstrategie, niet alleen beter presteren op het gebied van compliance, maar ook een concurrentievoordeel kunnen behalen. De sprekers gaven voorbeelden van organisaties zoals Interface en Elect, die thematisch hebben gekozen voor duurzaamheid en circulariteit. Een thematische aanpak over het hele bedrijf heen  heeft als voordeel dat het management de informatiestromen anders gaat inrichten en die matcht dan vaak veel beter met de wettelijke rapportageverplichtingen. Je rapporteert dan niet omdat het moet maar omdat je jezelf anders hebt ingericht.

Gerrit gaf daarbij het voorbeeld van een bedrijf dat in het kader van de transitie weer eens kritisch naar het productieproces en de grondstoffen ging kijken. Beide konden efficiënter, sommige hergebruikte grondstoffen bleken zelfs veel goedkoper!

Gerrit benadrukte ook de rol van commissarissen in deze transformatie. Hij pleitte voor een actieve betrokkenheid van de raad van commissarissen bij duurzaamheidsonderwerpen. Het is cruciaal dat commissarissen niet alleen een toezichthoudende rol aannemen, maar ook actief betrokken zijn bij het ontwikkelen van een duurzame visie voor het bedrijf. Dit vereist moed en een open geest om bestaande aannames en werkwijzen ter discussie te stellen. De noodzaak om een cultuur van samenwerking en dialoog te creëren binnen de organisatie werd herhaaldelijk benadrukt.

Een ander belangrijk aspect dat werd besproken, is de noodzaak om de remuneratiestructuren van bedrijven aan te passen aan duurzaamheidsdoelstellingen. Als bestuurders en management niet worden beloond op basis van duurzame prestaties, is de kans groot dat de focus op duurzaamheid verwatert. Duurzame doeleinden moeten dus goed worden uitgelijnd met niet alleen informatie- en rapportagestromen maar ook met het beloningsbeleid.

De sprekers spraken ook over de uitdagingen die bedrijven tegenkomen bij de implementatie van duurzaamheidsstrategieën. Het is van cruciaal belang dat bedrijven niet alleen voldoen aan de eisen van de wetgeving, maar ook een langetermijnvisie ontwikkelen. Dit houdt in dat bedrijven moeten investeren in innovatie en samenwerking met stakeholders om duurzame oplossingen te creëren. De rol van commissarissen is hierbij essentieel, omdat zij de strategische richting van het bedrijf moeten bewaken en ervoor moeten zorgen dat duurzaamheid een prioriteit blijft.

De discussie eindigde met een oproep tot actie, waarbij de sprekers de deelnemers aanmoedigden om de vraag “Wat als?” te stellen in hun eigen organisaties. Deze vraag kan leiden tot waardevolle inzichten en nieuwe mogelijkheden voor duurzaamheid.

In conclusie, de sessie bood waardevolle inzichten in de rol van commissarissen en bestuurders in de duurzaamheidstransformatie van bedrijven. Door duurzaamheid te integreren in de kernstrategieën en een cultuur van samenwerking te bevorderen, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de steeds strengere eisen van de regelgeving, maar ook een positieve impact maken op de samenleving en het milieu. Het is een uitdaging die moed en vastberadenheid vereist, maar die ook enorme kansen biedt voor groei en innovatie.