De trusted advisor als systeemrol in het midden- en familiebedrijf

Situaties van opvolging, het bijhouden van innovatie of complexe financiering -zeker in tijden van economisch zwaar weer en terugtrekkende banken- vragen om een verbreding van bestuur. Maar hoe moet dat er dan uit zien?

Dit hangt sterk af van de fase van ontwikkeling waarna de organisatie is en de omgeving waarin zij moet overleven. Soms val je terug op de ‘onzichtbare hulplijn’ (incidenteel); soms maak je gebruik van de ‘zakelijke vriend des huizes’ (regelmaat); dan weer betrek je een ‘externe adviseur’ (opdracht); of je stelt een adviesraad in (structureel). Maar het komt ook voor dat deze varianten niet voldoen bijvoorbeeld omdat de bank eisen stelt aan het besturingsmodel of wanneer de aandelen sterk verwaterd zijn binnen de familie. Dan zien we een Raad van Commissarissen variant (statutair en extern) ingesteld worden of een Stichting Administratiekantoor (statutair- aandeelhouders) opgericht worden. Samenstelling en zeggenschap zijn dan de belangrijkste punten van aandacht.

De positie van een DGA is professioneel en emotioneel als eenzaam te beschouwen. Je kunt niet alle ontwikkelingen altijd bijhouden of te allen tijden je strategische opties breed delen binnen de familie. Je wilt veilig hardop kunnen denken, je eigen waarneming en oordeel kunnen toetsen, kunnen aftappen van specifieke kennis, de buitenwereld naar binnen brengen enz. Maar je ziet ook het belang van het organiseren van tegenspraak. Allemaal zaken waar de DGA en familie goed over moeten nadenken.

Partner in Toezicht heeft een sectie opgericht die zich uitsluitend bezig houdt met deze vraagstukken. Aan ons zijn ondernemers en specialisten die de bijzondere dynamiek van deze sector én de rol van de entrusted advisor kennen.

Voor meer informatie Erik van Toor en Chris Fentener van Vlissingen info@partnerintoezicht.nl

Hemingway

creating tomorrow's governance