Is stress appetite een chefsache?

Stress op de werkvloer is chefsache aan het worden, stelt Hofstee. Door de stijgende cijfers van ziekteverzuim en verloop in organisaties moeten ook de boardroom en toezichthouders er aandacht aan besteden. In sommige sectoren, zoals grote vervoerders en ziekenhuizen, liggen de verzuimpercentages tussen de 10 en 20 procent. Dit legt enorme druk op het primaire proces, maar ook stijgingen van slechts 1% hebben impact. Er is in toenemende mate sprake van mentale gezondheidsproblemen. Psychische klachten zijn een steeds groter onderdeel van het verzuim. De gemiddelde verzuimduur van psychische klachten is daarbij hoog, wat het moeilijk maakt voor werkgevers om hier effectief op te reageren. De impact op de organisatie is groot, mede doordat de werkgever verplicht is om het loon van een zieke werknemer twee jaar door te betalen. Dit systeem, uniek voor Nederland, legt een enorme financiële druk op werkgevers.
 

Oorzaken van werkstress

Werkstress komt niet alleen voort vanuit het werk, maar kan ook te maken hebben met de snelheid van veranderingen in de maatschappij en de toegenomen competitie. Hofstee: “De hoeveelheid vergaderingen en momenten waarop je moet acteren zijn toegenomen, vooral na de coronapandemie. Social media en de transparantie in informatie zorgen er ook voor dat we constant blootgesteld worden aan mogelijke risico’s, wat de stress verhoogt.” Er is een interessante vergelijking te maken met de oermens. “Ons stresssysteem is nog bijna hetzelfde als dat van een vis van 500 miljoen jaar geleden. De manier waarop we stress ervaren is geëvolueerd om ons te beschermen tegen directe gevaren, zoals roofdieren. Tegenwoordig zijn de stressoren veranderd, maar ons lichaam reageert nog steeds op dezelfde manier. Het is cruciaal dat mensen weten welke signalen hun lichaam en geest geven als ze gestrest zijn. Dit geldt niet alleen voor werknemers, maar ook voor leden van de raad van bestuur en commissarissen. Het herkennen van stresssignalen kan helpen om vroegtijdig in te grijpen en ernstige problemen te voorkomen.”
 

De impact op jongere generaties

Een opvallend punt is de impact van stress op jongere generaties, zoals millennials. “Deze generatie ervaart een hoge mate van stress door social media en perfectionisme. Ze willen alles goed doen en vergelijken zich constant met anderen, wat leidt tot een hoog stressniveau en werkgerelateerde burn-outs.” Er is op meerdere vlakken sprake van diversiteit in stressgevoeligheid, ook binnen een groep. “Diversiteit in hoe mensen omgaan met stress is essentieel voor de overleving van een groep. Sommigen zijn gevoeliger voor stress en zien sneller risico’s, terwijl anderen beter met veranderingen om kunnen gaan. Beide types zijn nodig voor een goed functionerende organisatie.”
 

Advies voor commissarissen

Voor commissarissen is het van belang om dit onderwerp te agenderen binnen hun organisaties. “Vraag regelmatig naar verzuimcijfers en verloopcijfers, en zorg ervoor dat er aandacht is voor mentale gezondheid op alle niveaus van de organisatie. Het is belangrijk om de juiste gesprekken te voeren en een cultuur van openheid en zorgzaamheid te creëren. Het is duidelijk dat stress een complex en gelaagd probleem is dat zowel individuen als organisaties raakt. Door het serieus te nemen en er proactief mee om te gaan, kunnen we niet alleen de gezondheid en het welzijn van werknemers verbeteren, maar ook de algehele prestaties en duurzaamheid van organisaties versterken. “