Boekpresentatie: “Uit het leven van een commissaris, principes en praktische inzichten”

Boekpresentatie Uit het leven van een Commissaris tijdens het Winter Forum "Toezicht van alle kanten" met sprekers Job Woudt (Financieele Dagblad), Simone Brummelhuis (TheNextWomen) en Mirel ter Braak (AFM)

En daarom is dit boekje (klik hier om te bestellen) geschreven: Als je weet hoe het werkt, wordt het allemaal makkelijker. Praktijksituaties van toezichthouders koppelen wij aan lessons learned en principes. Grote woorden als cultuur en leiderschap zetten wij om in kleine woorden. Hoe kleiner en specifieker de woorden, hoe makkelijker het is om het er met elkaar over te hebben.

Er liggen twee leidende quotes ten grondslag aan dit boekje. De eerste is:

‘Leiderschap is geen wetenschap, het gaat om jouw beste oordeel’ - Jack Welch.

Met dit boekje willen we de lezer stimuleren na te denken over wat nu eigenlijk een beste oordeel is. Dan gaat het vaak over: de overwinning op jezelf en de overwinning met je omgeving. Overwinning met je omgeving gaat over de vraag of we een klus klaren met het gevoel: dat hebben we goed gedaan, dit is een oplossing die wij onafhankelijk van elkaar niet hadden kunnen klaren, maar op basis van waar jij goed in bent en waar ik goed in ben, hebben we gewoon een gaaf stuk werk afgeleverd. 

Daaraan voorafgaat de overwinning op jezelf. Over het nemen van acties die - wanneer je ervoor staat - uitdagend lijken, maar waarvan na afloop je blij bent dat je het gedaan hebt. Wat dat is, is voor iedereen verschillend.

In de meeste gevallen geldt: het beste oordeel is altijd gebaseerd op de grootste overwinning op jezelf. Leiderschap en toezichthouden is geen wetenschap, het gaat om jouw beste oordeel.

De tweede quote is:

‘Culture eats strategy for breakfast.’ - Peter Drucker. 

Pas wanneer je ten volle begrijpt wat deze uitspraak betekent kun je een succesvolle onderneming leiden cq erop toezichthouden.

De definitie van cultuur is simpel: cultuur is gedrag, gedrag is cultuur. De vraag is echter: bouwen we bewust aan een effectieve cultuur of laten we het aan het toeval over? Want cultuur ontstaat altijd.

Ook hier geldt - als je weet hoe het werkt, wordt alles een stuk makkelijker.

Waar brengt ons dit: een klein boekje dat aanzet tot veel denkwerk, maar ook dat aanzet tot dialoog binnen RvC – hoe werkt dat eigenlijk bij ons en in de organisatie waar wij toezicht op houden?

Vanuit de simpele principes:

  • Leiderschap is geen wetenschap maar het gaat om jouw beste oordeel
  • Culture eats strategy for breakfast, ook binnen een RvC
  • Als je weet hoe het werkt, wordt alles een stuk makkelijker.

Veel leesplezier! Klik hier om te bestellen

Hemingway

creating tomorrow's governance