Nieuwe commissarisprofielen rukken op

We zien nu wel versneld commissarissen benoemd worden vanuit deze achtergrond. Niet voor niets zijn wij twee jaar geleden begonnen om deze groep professionals op te leiden om hen meer inzicht te geven in de professie van toezichthouden. Maar daarmee zijn we er nog niet.

 

De digitale ontwikkelingen leiden tot grote verschuivingen in de vereiste competenties en kennis van personeel. Veel beroepen bestaan over 5 tot 10 jaar niet meer.  We staan aan de vooravond van grote verschuivingen – of zitten we er al middenin, maar voelen we de gevolgen nog niet -  waar we de uitkomst nog niet van weten. De ons vertrouwde efficiency reorganisaties of kantel-reorganisaties zullen plaats maken voor strategische her-allocatie van arbeid, kapitaal en technologie met grote organisatorische en HR-gevolgen.

 

Hoe gaan we hier toezicht op houden? Het probleem is dat we nog niet precies weten waar het naar toe gaat. We roepen agility, maar wat betekent dat in de context van de organisatie? In ieder geval zal expertise op strategisch HR en digitalisering toegevoegd gaan worden aan de Raad van Commissarissen.

 

Wat we niet willen is dat we voor elke expertise een aparte commissaris moeten gaan benoemen. Dan wordt het wel erg druk. Dus zullen er nieuwe expertise combinaties ontstaan. Maar de vanzelfsprekendheid van de traditionele portefeuilles van toezichthouders is voorbij.  Met positief kritisch doorvragen, bijna Socratisch, kom je een heel eind, maar de Raad moet ook in de volle breedte een volwaardige gesprekpartner zijn voor het bestuur. We gaan het zien.

Hemingway

creating tomorrow's governance