Vitaliteit vereist vertrouwen

Hoe kan je als bestuurder of toezichthouder zorgen voor een vitale organisatie? Hoe verhoudt ziekte zich tot verzuim en wat is de rol van vertrouwen om uitval terug te dringen? In deze sessie van GoedeMorgenCommissaris spreken we met Bas Tomassen, CEO/bestuursvoorzitter van Zorg van de Zaak, en Anneke van Zanen-Nieberg, ervaren commissaris en voorzitter van NOC NSF. 

Het lijkt een open deur: aandacht voor medewerkers draagt bij aan de langetermijnwaardecreatie van een organisatie. Toch wordt ziekteverzuim vanuit organisatorisch perspectief vaak te veel benaderd als een individuele procedure, terwijl er veel te winnen valt bij een proactieve benadering van gezondheid en vitaliteit. Vitaliteit gaat niet alleen over fysieke gezondheid, maar ook over mentale en emotionele aspecten

En dat is nodig: in Nederland lijdt 33% van de volwassenen aan langdurige chronische ziekten en de cijfers voor psychische aandoeningen en algemene gezondheid zijn zorgwekkend. Het verschil tussen ziekte en verzuim zit in de context waarin mensen werken. Verzuim is te koppelen aan de werkomstandigheden en de cultuur binnen een organisatie, en zou ook zo bekeken moeten worden.

Presentisme

Een belangrijk thema is het concept van ‘presentisme’, waarbij medewerkers wel aanwezig zijn op het werk, maar niet optimaal functioneren. Dit kan voortkomen uit overbelasting of een gebrek aan motivatie. Een goede werkomgeving, waarin medewerkers zich gehoord en gesteund voelen, cruciaal is voor het verminderen van verzuim en het verbeteren van de algehele vitaliteit.

Ook commissarissen moeten een actieve rol spelen in het agenderen van vitaliteit binnen de organisatie. Dit kan door het stellen van vragen aan het management over hoe zij de gezondheid en het welzijn van medewerkers waarborgen. Bestuurders zouden moeten sturen op een cultuur waarin medewerkers zich veilig voelen om hun behoeften en zorgen te uiten, en waar leidinggevenden getraind worden in het omgaan met deze kwesties.

Vragen voor vertrouwen

Dit kan via enquêtes en feedback van medewerkers. Alleen al de respons op enquêtes is een indicatie van de betrokkenheid van medewerkers. Het is belangrijk dat deze feedback serieus wordt genomen en dat er daadwerkelijk actie op ondernomen wordt. Zo kunnen organisaties toewerken naar een cultuur waarin medewerkers zich vrij voelen om hun mening te delen en waarin vertrouwen centraal staat.

Een blijvende dialoog tussen commissarissen, bestuurders en medewerkers is essentieel. Door niet alleen te kijken naar cijfers, maar ook naar de ervaringen en verhalen van medewerkers, kan een cultuur van openheid en vertrouwen bevorderd worden. Organisaties die adequaat inspelen op de behoeften van hun personeel waarborgen op de lange termijn de vitaliteit van medewerkers én van de organisatie zelf.

Voor meer informatie over ons wekelijks actualiteitenprogramma GoedeMorgenCommissaris zie hier.